Hallo {name},
In deze Nieuwsbrief waarom in Nederland zo weinig maatregelen worden genomen om gezondheidsrisico’s door straling te voorkomen. Maar ook wat actieve mensen op dit vlak voor elkaar weten te krijgen.
Deal overheid met telecommaatschappijen
Enkele jaren geleden vertelden in Zembla de voormalige telecombazen van KPN en Telfort over de deal die rond de millenniumwisseling gesloten is met de Nederlandse overheid: De overheid verkocht de beschikbare frequenties voor mobiel bellen en draadloos dataverkeer voor 6 miljard euro aan de grote telecommaatschappijen. KPN en de andere grote spelers kregen daarbij de verplichting opgelegd een dekkend netwerk te verzorgen. Dus moesten ze voldoende zendmasten te plaatsen. Als tegenprestatie verlangden de telecommaatschappijen dat gezondheidsredenen nooit plaatsing van zendmasten in de weg mochten staan. Aldus werd overeengekomen.
Deze deal geeft aan waarom de Nederlandse overheid zich weinig gelegen laat liggen aan de gezondheidsrisico’s van straling. Als burger verwacht je dat de overheid dit bewaakt, maar door de verschillende petten die overheid op heeft, is er sprake van belangenverstrengeling. De overheid kiest in dit geval voor geld boven gezondheid. (Bron: Zemblauitzending: https://www.youtube.com/watch?v=_P5-NbXma70)
Wat gebeurt er in andere landen?
–Frankrijk kende al strenge regels voor bijvoorbeeld gebruik van wifi in kinderopvang (verboden) en scholen (alleen aan indien die wordt gebruikt). Recent is daar een verbod op gebruik van mobieltjes in scholen bijgekomen.
-Recent heeft de Cypriotische minister van Onderwijs directeuren van peuterspeelzalen en basisscholen opdracht gegeven maatregelen te nemen om kinderen zo weinig mogelijk bloot te stellen aan wifi-straling. De overheid van Cyprus heeft besloten dat alle wifi-netwerken in crèches uitgeschakeld moeten worden. Op basisscholen mogen vanaf nu alleen nog wifi-netwerken actief zijn in kantoren van de directie.
-Brazilië en Israël kennen al langer een verbod op wifi in peuterspeelzalen.
-In de Amerikaans staat Maryland wordt scholen geadviseerd alleen gebruik te maken van bedraad internet.
-De Amerikaanse epidemioloog prof. dr. D. Davis, medeoprichter en voormalig directeur van het Centrum voor Milieu-Oncologie van de Universiteit van Pittsburgh: “De Nederlandse bevolking heeft het recht te weten waarom Belgen en Fransen is verteld hun kinderen tegen straling te beschermen. Het idee dat je mensen niet vertelt dat er mogelijk risico’s zijn, getuigt niet van respect voor hun integriteit en hun recht op informatie.”
-180 Wetenschappers hebben de EU opgeroepen de uitrol van G5 stop te zetten totdat onafhankelijke wetenschappers hebben bewezen dat de straling van G2, G3 en G4 niet schadelijk is voor de gezondheid. Deze wetenschappers uit verschillende disciplines vinden dat inmiddels is bewezen dat deze straling schadelijk is. Straling afkomstig van o.a. mobiele telefoon, wifi en zendmasten, kan volgens hen allerlei klachten als hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, concentratieproblemen, hyperactiviteit, oorsuizen en geheugenstoornissen/neurologische schade veroorzaken en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker en DNA-schade. (Bron: ‘Scientist Appeal for 5G Moratorium’)
Wat is er gaande in Nederland?
Gelukkig zijn er Nederlanders die zich actief inzetten voor veiligheid op dit gebied!
-In Haarlem hebben burgers het initiatief genomen tot een Raadsmarkt, waarbij gemeenteraadsleden uitgebreid worden geïnformeerd over straling. Doel hiervan is dat dit uitmondt in een passend beleid. Aanleiding voor deze markt was plotselinge plaatsing van een zendmast tussen een flat en een school. Sinds die tijd hadden bewoners van de bovenste verdiepingen meer klachten. Diverse deskundigen en ook stralingsgevoeligen kwamen aan het woord.
-In de grootste gemeente van Nederland, Súdwest-Fryslân, is een motie aangenomen over plaatsing van zendmasten. Hierin is uitgegaan van het voorzorgsprincipe, waarbij plaatsing nabij woningen niet meer is toegestaan. Uitganspunt is een combinatie van goede bereikbaarheid en zo weinig mogelijk risico’s voor de gezondheid. Het kan dus wel.
-CDA kamerlid von Martels stelt kritische vragen aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. O.a. de vraag waarom de Nederlandse overheid in vergelijking met andere landen zo weinig voorzorgsmaatregelen op stralingsgebied neemt?
Ook bij asbest was Nederlandse overheid zeer laat met maatregelen
Jaarlijks sterven in Nederland nog 900 mensen aan longkanker als gevolg van asbest en tussen 2000 en 2028 in totaal 13.200 mensen aan pleuraal-mesothelioom (bron: Gezondheidsraad). Dit was niet nodig geweest; zie onderstaand overzicht.
- In 1900 wordt asbest uitgevonden.
- In 1918 weigeren enkele grote verzekeringsmaatschappijen asbestmedewerkers nog langer te verzekeren. (In 2009 is door Oostenrijkse verzekeringsmaatschappijen in een uitgebreid rapport dezelfde conclusie getrokken voor elektromagnetische straling.)
- In 1924 volgt een publicatie in ‘Medical Journal over asbest-longfibrose.
- In 1929 klaagt John Manville een asbestbedrijf aan wegens een longziekte.
- In 1932 waarschuwt de Amsterdamse arbeidsinspectie voor de gevaren van asbestvezels.
- In 1936 wordt asbestose als beroepsziekte erkend.
- In 1951 erkent de Nederlandse regering asbest als kankerverwekkend. Zwitserland al in 1939.
- Per 1 juli 1993 is in Nederland het gebruik van asbest verboden.
Huisonderzoek geeft zekerheid over veiligheid straling
Heb je het vermoeden dat in je huis teveel straling is? Een onderzoek geeft helderheid hierover en wat je daaraan kunt doen, om vrij van stralingsbelasting te wonen.
Voor meer informatie, huis- of werkplekonderzoek: 06-81698142.
Een gezond 2018,
Nico Groot
T: 06-81698142, E: nicogrootadvies@gmail.com, Website: www.sterktegenstraling.nl
Alle vorige Nieuwsbrieven zijn in het berichtenarchief op de website te vinden.
|