Hallo {name},In deze nieuwsbrief recent nieuws en vervolgens ga ik uitvoeriger in op het fenomeen natuurlijke straling. Aan het eind volgen tips voor reductie.
NIEUWS
In Frankrijk ligt een nieuw wetsvoorstel klaar, waarin o.a. is opgenomen:
- dat meer overleg plaats moet vinden tussen verschillende niveau’s bij plaatsing van zendmasten;
- een reclameverbod voor gsm’s zonder headset;
- betere informatievoorziening over stralingsbronnen.
Hilversum past voorzorgsprincipe toe
Donderdag 17 april 2014 is een streep gezet door de aanvrag voor plaatsing van een UMTS mast naast woonhuizen in de Meent. Het College adviseerde geen toestemming te verlenen voor plaatsing van de mast en de Raad was het daar mee eens.
Het bijzondere hieraan is dat het Europese voorzorgprincipe wordt toegepast. Dit voorzorgsprincipe houdt in dat eerst bewezen moet worden dat een installatie (in dit geval een zendmast) onschadelijk is voor de gezondheid alvorens plaatsing wordt toegestaan.
Het lijkt logisch om dit principe toe te passen, maar in het verleden lag de bewijslast andersom: Om plaatsing te voorkomen moest eerst worden aangetoond dat de zendmast schadelijk was.
Een stap in de goede richting!
INFORMATIE OVER NATUURLIJKE STRALING
Deze straling is beter bekend onder de term ‘aardstralen‘. Het betreft straling die veroorzaakt wordt door o.a.:
- ondergrondse waterlopen;
- geologische breuken en breukvlakken;
- oliebronnen en gasreserves;
- energiebanen als Hartmannlijnen en Currylijnen;
- daarnaast komt er overal natuurlijke radioactiviteit uit de aarde.
Natuurlijke straling heeft de mens tot op zekere hoogte nodig. Dit werd in de begintijd van de ruimtevaart duidelijk toen astronauten gedurende langere tijd ver weg van de aarde vertoefden. Zij kwamen lichamelijk en geestelijk uitgeput terug. Aanvankelijk was deze ‘ruimteziekte’ een raadsel. Onderzoekers vonden de oorzaak in het ontbreken van het aardmagnetisch veld. Nadat de natuurlijke frequentie van dit veld, de Schumann- frequentie van 7,83 Hz, kunstmatig in de ruimtecapsules werd aangebracht was dit probleem verholpen.
Dit maakt duidelijk waarom een ‘ontstoormat’ onder het bed, die alle aardstraling tegenhoudt, af te raden is.
Geologische stoorzones
(Geologische stoorzones)
Geologische stoorzones mogelijk ziekmakend
Helaas is niet alle natuurlijke straling gezond. Wateraders, geologische breuken en Currylijnen kunnen pathologisch werken: deze zijn te beschouwen als geologische stoorzones. Het verschiijnsel dat een kind ’s morgens geregeld geheel aan het voeteneind van het bed ligt, kan als oorzaak een waterader hebben. Het lijf voelt intuiïtief aan dat het niet boven die waterader moet blijven liggen. In dergelijke gevallen kan verplaatsing van het bed een oplossing bieden.
In mijn vorige nieuwsbrief meldde ik al dat de Romeinen in vroegere tijden bij de bouw van een huis rekening hielden met geologische stoorzones. Zij zorgden ervoor dat hun bed nooit hierboven terecht kwam.
Recent werd ik gevraagd een huisonderzoek te doen bij iemand die veel last had van slaapproblemen. Bij het onderzoek kwam aan het licht dat precies onder zijn bed een kruising van twee geologische stoorzones liep. De pathologische werking van een kruising van geologische stoorzones is vele malen sterker dan van een enkele zone. Op basis daarvan heb ik geadviseerd het bed te verplaatsen. Na veplaatsing van het bed sliep deze man beduidend beter.
Hoge dosis natuurlijke radioactiveit
Overal komt radioactiviteit uit de aarde. In Nederland heeft de sterkte daarvan op de meeste plaatsen een zeer acceptabel niveau. Er komen echter ook (te) hoge dosis voor.
In mijn opleiding had ik geleerd dat een te hoge dosis radioactiveit uit de aarde het gevolg is van breukvlakken in de aardkorst. In Zuid Limburg komt dit veel voor. Echter, toen ik met mijn net aangeschafte apparatuur alles in en rond mijn huis in Tiel-West ging meten, vielen de zeer hoge waarden voor natuurlijke radioactiviteit op. Omdat wij plavuizen op de kamervloer hebben, ging ik eerst controleren of het niet hieruit kwam. Dit kan het geval zijn wanneer de steen voor de plavuizen in een gebied met verhoogde natuurlijke radioactiviteit (als bijvoorbeeld Zuid Limburg) gewonnen is. Omdat ik buiten dezelfde hoge waarden mat, bleek dit niet het geval. Ik wilde weten waar die hoge waarden ophielden en ben daarom steeds verder van huis gegaan. Uiteindelijk maar de fiets gepakt, omdat de waarden wel iets fluctueerden, maar niet structureel lager werden. In de richting van Ophemert (ten zuidwesten van Tiel) heb ik enkele kilometers gefietst zonder dat er een einde kwam aan die hoge waarden. Hiermee werd duidelijk dat het om een groot gebied gaat. Weer thuis aangekomen heb ik op internet een kaart met breuklijnen in Nederland opgezocht. Daarmee werd mijn vermoeden bevestigd. Er blijkt in dit gebied een breuklijn te lopen van zuid-oost naar noord-west. Deze begint ten zuiden van de Maas, loopt door het Land van Maas en Waal, door Tiel (en ten zuidwesten daarvan) en vervolgens naar de stad Utrecht. Dat laatste zag ik bevestigd doordat onze zoon net is verhuisd naar een studentenkamer in Utrecht West. Daar kreeg ik nog hogere waarden op de meter.
Zie voor kaart breuklijnen: http://www.falw.vu.nl/nl/voor-het-vwo/wetenschap-in-gewone-woorden/Aardwetenschappen/aardbeving/aardbevingen-in-nederland.asp
Een te hoge dosis natuurlijke radioactiviteit kan belastend zijn voor de gezondheid. Het gemeentebestuur van de gemeente Eupen in België, dat in het gebied met veel breukzones ligt, heeft daarom enkele jaren geleden opdracht gegeven de waarden in alle huizen te meten.
Dieren en aardstralen
Het blijkt dat sommige diersoorten reageren op natuurlijke straling. Katten, bijvoorbeeld, zoeken voor de mens ongezonde aardstralen graag op. Als een kat vaak op dezelfde plek gaat liggen, is de kans groot dat daar zo’n stoorzone loopt. Het bijzondere is dat een kat zich daaraan schijnt op te laden. Honden daarentegen mijden deze zones juist.
Ook in de plantenwereld zijn ‘stralingszoekers’ en ‘stralingsmijders’. Eiken, mits niet door de mens geplant, zullen eerder groeien op stralingsrijke plekken als boven wateraders. Beuken mijden deze juist.
Wat kan je doen om risico’s van ongezonde aardstralen te reduceren?
- Om te weten of er in je huis (of bouwplaats) sprake is van geologische stoorzones, is het nodig dit te laten onderzoeken.
- Vermijd zoveel mogelijk geologische stoorzones.
- Hou bij de inrichting van het huis rekening met deze stoorzones.
- Als je kiest voor zelf bouwen, hou bij het ontwerp rekening met deze zones.
- Als je klachten hebt die mogelijk verband zouden kunnen houden met geologische stoorzones, probeer dan eens het bed op een andere plaats te zetten. Hou dat wel enkele weken vol, omdat het resultaat niet meteen merkbaar hoeft te zijn.
- Let op: Stoorzones kunnen door veranderingen in de bodem, overvloedige regenval en bouwkundige maatregelen veranderen.
Voor meer informatie zie: www.sterktegenstraling.nl
Met nazomerse groet,
Nico Groot |