Zendmasten: veiligheid voorop
Recent ingezonden brief in Stad Tiel over een oplossing voor zendmasten waarbij goed bereik en veiligheid wel samengaan.
Zendmasten: Veiligheid voorop
Door de kwestie van de aardbevingen wordt maar weer eens duidelijk dat bij de overheid de veiligheid niet voorop staat. Hoe zit dat bij gemeentelijke overheden? Hoe zit dat bij zendmasten die er maar steeds bij komen? Deze masten zenden krachtige gepulste hoogfrequente straling uit, die dag en nacht door je heen gaat. Dat is dezelfde straling als waarmee wifi en de draadloze huistelefoon werkt.
In veel onderzoeken is het verband tussen zendmasten en toename van kanker gelegd. In andere onderzoeken wordt dat verband niet gevonden. Dat zijn toevallig vrijwel altijd onderzoeken die gefinancierd worden door de telecomindustrie. Omdat de autoriteiten deze onderzoeken net zo zwaar laat meewegen is de conclusie dat het ‘nog niet wetenschappelijk bewezen is dat zendmasten kanker kunnen veroorzaken’ en gaat men door met plaatsing.
In andere landen worden wel beschermende maatregelen genomen, met name voor kinderen. De Raad van Europa heeft reeds in 2011 geadviseerd in scholen wifi en mobiele telefonie te weren. De grote verzekeraars willen al een aantal jaren geen risico’s van zendmasten verzekeren, omdat zij zelf onderzoek hebben gedaan. Onze Gezondheidsraad adviseert de overheid het ALARA (As Low As Reasonably Achievable) toe te passen. Maar de Rijksoverheid wil daar niet op toezien, want zij beschouwt dit advies slechts als een oproep aan burgers en bedrijven. Alsof de telecomindustrie vrijwillig extra kosten gaat maken om een veilige leefomgeving te creëren! Ook met asbest heeft onze overheid tientallen jaren gewacht met maatregelen, wat nog altijd jaarlijks 1600 slachtoffers oplevert.
In 2013 waren er in Nederland een miljoen mensen met onverklaarbare klachten. Een heleboel daarvan komen overeen met klachten die mensen die stralingsgevoelig zijn hebben. De Gemeente Hilversum heeft recent de plaatsing van een zendmast geweigerd op basis van het Europese voorzorgsprincipe. Dit principe gaat er vanuit dat je iets pas toestaat als gebleken is dat het veilig is.
Nu pleit ik niet voor een of-of oplossing, maar voor een en-en oplossing: één die goede bereikbaarheid combineert met een veilige leefomgeving. Het Oostenrijkse Salzburg is daar heel ver mee. Daar is tot aanpassing besloten op advies van een grote groep artsen.
Ben benieuwd of de beleidsmakers van de Gemeente Tiel hiervan op de hoogte zijn en wat ze daarmee doen. Graag Veiligheid Voorop!
Nico Groot