Nieuwsbrief 5 Hoogfrequente Straling

 

Nieuwsbrief Sterk tegen Straling
Hoogfrequente straling
En tips voor reductie
 

Hallo {name},

In deze Nieuwsbrief actuele ontwikkelingen op gebied van straling. Verder info over de hoogfrequente stralingsvelden die dag en nacht door je heen gaan en de risico’s die dat zich mee brengt. Deze vorm van straling is de afgelopen 20 jaar spectaculair toegenomen. Ook enkele voorbeelden uit de praktijk en als afsluiting tips voor reductie.

 

STRALINGSNIEUWS 

In Salzburg is goede bereikbaarheid gecombineerd met lage stralingswaarden. Soms krijg je de indruk dat deze beide belangen niet samengaan, maar het kan wel. In die plaats worden de gezondheidsrisico’s van hoogfrequente straling onderkend en is niet een of-of maar een en-en oplossing gevonden. Door meerdere hoge zendmasten te plaatsen die veel minder sterk stralen is dit gerealiseerd. Daarmee wordt in grote delen van de stad de streefwaarde van 1 microwatt/m2 gehaald. Ter vergelijking: in Nederland worden zenders zo geplaatst en afgesteld dat die in omliggende woningen vaak waarden van 10.000 tot 20.000 microwatt/m2 opleveren.

ALARA (As Low As Reasonably Achievable). De Gezondheidsraad heeft geadviseerd dit principe te hanteren m.b.t. straling, omdat zij concludeert dat ‘elektromagnetische velden elektrogevoeligheid kunnen veroorzaken waarbij ernstige klachten kunnen optreden en de kwaliteit van leven nadelig wordt beïnvloed’. Er is volgens deze Raad geen reden om dit principe niet toe te passen. De Partij voor Mens en Spirit heeft de politiek verantwoordelijke aangesproken op het niet toezien op toepassing hiervan richting de telecommaatschappijen. Het antwoord van staatsecrataris van Mansveld is dat zij dit ALARA principe beschouwt als een appèl aan burgers en bedrijven om dit zo toe te passen, maar niet als een verplichting waarop de overheid moet toezien. Niet erg sterk, want de overheid heeft m.b.t. haar passieve beleid aangaande straling de afgelopen jaren steeds aangegeven zich te baseren op de adviezen van de Gezondheidsraad.

Dezelfde Rijksoverheid maakt zich zorgen over de toename van de zorgkosten. In 2013 waren er reeds 1 miljoen Nederlanders met onverklaarbare lichamelijke klachten als slaapproblemen, vermoeidheid, oorpijn, oorsuizen, concentratie- en geheugenproblemen, huidproblemen en maag- en darmklachten. Veel van deze klachten komen overeen met die van elektrogevoeligen.

In Frankrijk is de overheid actiever met onderkenning van de risico’s. Daar is op 29 januari 2015 een nieuwe wet aangenomen met diverse maatregelen die de bevolking beter moeten beschermen tegen elektromagnetische straling. Met o.a. de volgende bepalingen:

  • Een wifi-verbod in crèches.
  • Voor basisscholen: uitschakelen wifi wanneer niet in gebruik.
  • Draadloze apparaten moeten een handleiding bevatten die beschrijft hoe de wifi-functie gedeactiveerd kan worden.
  • Openbare plaatsen die publieke wifi aanbieden moet dit aanduiden door middel van een symbool.
  • Meer informatie voor en consultatie van burgers/lokale belanghebbenden bij plaatsing van zendmasten.
  • Moedigt het gebruik van handsfree aan bij het bellen met de mobiele telefoon. Reclame waarin men de telefoon tegen het oor houdt wordt verboden (met boetes van €75.000).
  • Dit jaar nog wordt een informatiecampagne gelanceerd die zal aanmoedigen tot een voorzichtig gebruik van mobiele telefoons.
  • Verbiedt reclame voor mobiele telefonie gericht op kinderen. 

Wat brengt digitalisering onze kinderen? De meningen zijn hierover verdeeld. Op de Steve Jobs scholen wordt de waarde van het leren en werken met computers/laptops/tablets zeer hoog aangeslagen.

Uit het boek ‘Digitale Dementie’ van Manfred Spitzer spreekt een geheel andere visie: Naast blootstelling aan potentieel kankerverwekkende straling, blijken digitale technologieën de cognitieve ontwikkeling van kinderen eerder te hinderen dan te helpen. Ze hinderen onder meer de ontwikkeling van geheugen, het concentratievermogen, creativiteit & verbeelding en de fijne motoriek.

Welke keuze je ook maakt voor je kind(eren), reduceer de straling van deze apparaten zoveel als mogelijk. Want kinderen zijn gevoeliger hiervoor, omdat ze nog in de groei zijn en straling door de dunnere schedel dieper het hoofd binnendringt.

WAT IS HOOGFREQUENTE ELEKTROMAGNETISCHE STRALING?

Hoogfrequente golven zijn de dragers van alle draadloze communicatie. Vroeger betrof dat voornamelijk radio- en televisiegolven. Ook het gebruik van radar bij scheepvaart en vliegverkeer bestaat al langer. Vanaf de jaren 90 is mobiele telefonie grootschalig uitgerold en bevinden we ons in een atmosfeer vol met elektromagnetische golven.

Met de introducte van GSM werd de gepulste straling op ons losgelaten. Dit betekent een laagfrequente puls in hoogfrequente draaggolven. Dit is nodig omdat mensen in dezelfde buurt tegelijk bellen en deze verschillende gesprekken op deze manier tegelijkertijd op de draaggolf getransporteerd kunnen worden. Bij GSM zijn dit 217 scherpe pulsjes per seconde. Later kwamen daar UMTS, DECT, C 2000 en Wi-Fi bij. De consequenties daarvan voor mens en milieu waren nauwelijks bekend. Desondanks is het wereldwijd ingevoerd.

Uit recente onderzoeken blijkt dat het menselijk lichaam zeer gevoelig is voor gepulste straling. Dr. Adras Varga heeft kippeneieren met hoogfrequente gepulste golven bestraald met een sterkte van 40% onder de Duitse norm. Alle embryo’s kwamen dood of misvormd uit het ei. Uit de controlegroep die niet bestraald was, kwamen uit alle eieren gezonde kuikens. Hij verklaart dan ook: “Een zendmast in de buurt (binnen 3 km) van woonhuizen plaatsen is een potentieel gevaar voor de gezondheid.”

Niet alleen zendmasten veroorzaken sterke straling, ook de draadloze huistelefoon (DECT) veroorzaakt sterke velden. Met de reguliere DECT telefoon haal je in feite je eigen zendmast in huis. De sterkte is natuurlijk lager, maar door de korte afstand is de veldsterkte erg groot. Er zijn DECT telefoons verkrijgbaar die alleen stralen wanneer je belt. Hierdoor vermindert de straling al gauw met meer dan 98%, natuurlijk afhankelijk van je belgedrag.

 

Biologische werking van hoogfrequente straling

Dr. von Klitzing, van de universiteit van Lübeck, heeft reeds in 1992 ontdekt dat de EEG van hersenen duidelijk verandert bij de sterkte van 1000 µW/M2. Deze sterkte wordt gemeten op een afstand van 50 tot 400 meter van een zendmast en wordt ook gehaald als je mobiel belt met de telefoon tegen het oor. In de EEG komen onverklaarbare pieken voor die zelfs een week nadat de bron is uitgeschakeld kunnen aanhouden. Dat is een ongewoon lange reactie op zo’n korte impuls. Dit verband is in latere onderzoeken vele malen opnieuw aangetoond.

We hebben miljoenen cellen in ons lichaam die met elkaar communiceren. Dit gebeurt d.m.v. elektromagnetische signalen en door uitwisseling van ionen uit de celmembranen. Het is te begrijpen dat technische elektromagnetische straling van buitenaf met veel sterkere velden deze ionenuitwisseling kan verstoren. Ook degeneratie van cellen tot zelfs het afsterven kan het gevolg zijn. Dit leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor infectie- en immuniteitsziektes.

Dirk Adang van de Katholieke Universiteit Leuven heeft aangetoond dat blootstelling aan hoogfrequente straling de sterfte van ratten verdubbelt. Van de 17 ratten bleken er 16 gestorven door een tumor.

 

VOORBEELDEN UIT DE PRAKTIJK

Een advocaat uit Keulen bericht: “Ik kon het zelf niet geloven, maar na vrij lange gesprekken met mijn mobieltje werd ik vergeetachtig. Ik wist niet meer wat ik vijf minuten geleden had gedaan, ik was ongeconcentreerd, kon niet meer op mijn computer schrijven zonder steeds fouten te maken en de vreemdste verdraaiingen te maken, zelfs bij mijn eigen naam. Regelmatig kreeg ik steken in mijn hoofd, het was gewoon beangstigend. Ik ga nu heel bewust om met mijn telefoon, ik bel veel minder met mijn mobieltje en als ik hem gebruik, dan bij voorkeur alleen in de auto met buitenantenne. En zie, mijn problemen zijn over.”

In het Oostenrijkse plaatsje Ereldt heeft boer Michael Hauer een melkveebedrijf, hoog boven op een berg. Een ideale plek om een zendmast te plaatsen. Nietsvermoedend stelde hij het dak van zijn schuur beschikbaar. In oktober 1998 werd de zender in bedrijf genomen. Zijn verhaal: “Ongeveer 4 weken later werden de kalveren en stieren onrustiger en vraten van week tot week steeds minder. We maakten ons echt zorgen, werden bang. Er waren 8 zware geboortes, 4 kalveren werden dood geboren, 5 moesten direct worden geslacht. Zoveel ziektes en sterfgevallen in zo’n kote tijd hadden we nog nooit meegemaakt.” Er werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de dieren door dierenartsen en universiteiten, maar er was niets te vinden. Laatste strohalm: is het de zender? Telekom schakelde op dringend verzoek van de boer op 14 juli 1999 de zender uit. Slechts één dag later was boer Michael Hauer helemaal verbaasd; zijn beesten vraten weer en hoe. Dat bleef zo, die dieren waren alsof er een knop was omgedraaid allemaal zo onopvallend als daarvoor. Ook bij de geboorten van de maanden en jaren daarna traden geen problemen meer op. “Ik hoef geen wetenschapper te zijn om één en één op te tellen”. Zijn ervaringen zijn uitgebreid op televisie geweest, waarna Hauer door vele collega boeren gebeld werd met vergelijkbare verhalen. Een jager vertelde dat in de nabijheid van een midden in het bos staande zendmast geen wild meer te bekennen is.

 

ENKELE TIPS OM HOOGFREQUENTE STRALING TE REDUCEREN

  • Kijk kritisch naar de apparaten die in je huis hoogfrequente straling uitzenden: DECT telefoon, babyfoon, wifi, etc. Wat kan met draadverbinding of met een versie die minder straalt?
  • Bel zo weinig mogelijk in gesloten ruimtes, want dan moet het mobieltje extra zwaar zenden om door te komen.
  • Bel niet met je mobieltje in treinen, bussen, trams of liften, want de zendcapaciteit wordt op maximaal gezet en de straling binnen in de ruimte wordt heen en weer gereflecteerd.
  • Lukt het niet de straling voldoende te reduceren, bijvoorbeeld omdat er van buiten veel binnenkomt, dan is het advies dit te laten onderzoeken. Daarmee weet je of de stalingsniveau’s in je huis veilig zijn. Als de stralingsbelasting te hoog is, krijg je advies over wat je daaraan kunt doen.

 

Voor meer informatie, huis- of werkplekonderzoek: 06-81698142.

 

Met gezonde groet,

Nico Groot

 

T: 06-81698142,  E: nicogrootadvies@gmail.com, Website: www.sterktegenstraling.nl

Alle vorige Nieuwsbrieven zijn in het berichtenarchief op de website te vinden.