Nieuwsbrief 7 Kind en straling

Nieuwsbrief Sterk tegen Straling
Kind en straling
En adviezen voor reductie
 

Hallo {name},

In deze Nieuwsbrief uitgebreide info over de risico’s van straling voor kinderen en mogelijke klachten als gevolg daarvan. Daarnaast ook adviezen voor reductie.

In een vorige nieuwsbrief schreef ik reeds dat over digitalisering bij kinderen de meningen verdeeld zijn. Op de Steve Jobs scholen wordt digitalisering zeer hoog aangeslagen.

Manfred Spitzer gaat in zijn boek ‘Digitale dementie’ uit van een geheel andere visie: Naast blootstelling aan potentieel kankerverwekkende straling, blijken digitale technologieën de cognitieve ontwikkeling van kinderen eerder te hinderen dan te helpen. Ze hinderen onder meer de ontwikkeling van geheugen, concentratievermogen, creativiteit en de fijne motoriek.

Welke keuze je ook maakt voor je kinderen, hou rekening met de risico’s van straling. Bij kinderen dringt die dieper door in de hersenen, die nog volop in ontwikkeling zijn.

 

Kinderen kunnen gevoelig zijn voor straling

Veel kinderen worden aangemerkt als hooggevoelig en zij laten vaak bijzondere kwaliteiten zien. Zij hebben een verhoogde sensitiviteit voor de vele prikkels. Dit kunnen prikkels zijn van binnen, zoals uit de stofwisseling, wat een allergische reactie kan oproepen, gevoeligheid voor medicijnen en onverwerkte emoties. Ook kan het een verhoogde gevoeligheid zijn voor prikkels van buiten, zoals voor (harde) geluiden, voor geuren of het hebben een intense pijnbeleving.

Kinderen krijgen veel prikkels op zich afgevuurd in deze wereld. Net als met voedsel moeten zingtuigindrukken verwerkt worden. Dat kan teveel worden, waardoor problemen ontstaan. 

Straling kan een bron zijn van overprikkeling. Dat straling vaak over het hoofd wordt gezien is begrijpelijk, want je kunt het niet zien of horen. Door de enorme toename van de draadloze communicatie is vrijwel overal in Nederland de hoogfrequente straling aanwezig, op vele plekken zelfs in hoge mate.                                                             

 

Klachten

Bij kinderen leidt overbelasting door straling vaak tot concentratie- en gedragsproblemen. Daarnaast kan het zich o.a. uiten in de volgende klachten:

  •   hoofdpijn
  •   duizeligheid
  •   slecht slapen
  •   hartkloppingen
  •   misselijkheid
  •   spanning
  •    geïrriteerdheid
  •   oorsuizen
  •   concentratieproblemen
  •   spierpijn 

 

Kinderen zijn kwetsbaar

Wetenschappers waarschuwen reeds jaren om voorzichtig te zijn met blootstelling van kinderen aan elektromagnetische straling. Kinderen zijn kwetsbaar en nog volop in ontwikkeling, waardoor voorzichtigheid geboden is. De Wereldgezondheidsorganisatie classificeerde deze straling in 2011 officieel als ‘potentieel kankerverwekkend’. De Raad van Europa heeft reeds in 2011, toen de stralingsniveau’s nog beduidend lager waren, geadviseerd wifi en mobiel bellen in scholen te weren. Verschillende landen hebben beleid om straling op scholen of kinderopvang te verlagen. Ook is er beleid om het gebruik van mobiele telefoons door kinderen te ontmoedigen. Helaas doet de Nederlandse overheid hier niets aan. Zij laat de economische aspecten prevaleren en kent daardoor een traditie van het erg laat treffen van maatregelen, zoals ook bij asbest en bij roken het geval was. 

Dezelfde voorzichtigheid als bij wifi en mobiel bellen is nodig bij tablets. De enige veilige manier om een kind een tablet te laten gebruiken, is om deze in de vliegtuigmodus te schakelen. Hierbij wordt geen straling uitgezonden.

 

Overheden van andere landen nemen wel maatregelen. In Frankrijk is bij wet geregeld:

  • Een wifi-verbod in crèches.
  • Voor basisscholen een verplichting tot uitschakelen van wifi wanneer niet in gebruik.
  • Een verbod op reclame voor mobiele telefonie gericht op kinderen.

 

Advies GGD Utrecht

Onderstaand advies staat op de site van de GGD Utrecht.

SCHADELIJKE STRALING

Bij sommigen is er zorg over gevaar van elektromagnetische straling van mobiele telefoons. De mobiele telefoon en de wifi thuis zouden bijdragen aan het ontstaan van tumoren, kanker en onvruchtbaarheid.

Het zekere voor het onzekere nemen!

Er is geen bewijs voor uit wetenschappelijk onderzoek dat het schadelijk is, maar er is ook geen bewijs dat het helemaal veilig is.

Uit voorzorg kunt u met jonge kinderen, die nog kwetsbaar zijn, wel extra voorzichtig zijn. Wat houdt dat in?

  • Geef kleine kinderen liever geen mobiele telefoon en laat kinderen niet slapen met een mobiel apparaat naast of in de buurt van hun hoofd. (En doe dat zelf ook niet.)
  • Gebruik een laptop (of tablet) die online is, niet letterlijk als ‘schootcomputer’, maar zet hem liever op tafel. Een beetje uit de buurt van de onderbuik dus.
  • Draag een ingeschakeld mobieltje het liefst niet direct op het lichaam, maar in een tas. Hoe verder het apparaat van het lichaam verwijderd is, hoe beter.

 

Voorbeeld uit de praktijk

Een 17-jarige leerling uit Solingen lijdt aan epileptische aanvallen. Gemiddeld kreeg ze drie keer per jaar een aanval, tot ze plotseling vaker kwamen, nu drie keer per maand. Haar broer had een mobieltje gekocht en als hij thuis naast zijn zuster telefoneerde, kreeg zij een aanval. Haar moeder vertelde: “Het heeft lang geduurd voor we de samenhang begrepen en konden geloven. Mijn zoon belt sinds vier maanden niet meer thuis en mijn dochter heeft sinds die tijd geen aanvallen meer gehad. Voor ons is duidelijk dat één en andere met elkaar samenhangt. Het gevaar is nu echter buiten. Als iemand zijn mobiele telefoon pakt in de buurt van mijn dochter, vraag ik hem om ergens anders te gaan bellen en leg uit waarom. Het heeft tot nu toe gefunctioneerd.”

 

‘Gouden tip’: 

 

 

Heeft u het vermoeden dat uw kind teveel belast is door straling? Een onderzoek geeft helderheid over de hoeveelheid straling bij u thuis en wat u daaraan kunt doen.

Voor meer informatie, huis- of werkplekonderzoek: 06-81698142.

 

Met gezonde groet,

Nico Groot

 

T: 06-81698142,  E: nicogrootadvies@gmail.com, Website: www.sterktegenstraling.nl

Alle vorige Nieuwsbrieven zijn in het berichtenarchief op de website te vinden.